Back to the top

A landscape in flux

“I would that I could wrap the view from my home in a pill of opium and send it to you”. Het is een citaat van Samuel Taylor Coleridge, een schrijver uit de romantiek. Soms is het landschap zo overweldigend dat we ons er geen voorstelling van kunnen maken.

De expositie The Wadden, a landscape in flux in het Huis voor de Wadden toont hoe indrukwekkend de landschappen op het Wad kunnen zijn. Curator Kie Ellens heeft een bewogen tentoonstelling samengesteld met werk van internationale kunstenaars.

Ellens: “Het landschap vormt een belangrijk onderdeel van onze identiteit. We verbinden de lage horizon en zijn hoge luchten aan openheid en vrijheid. We voelen een sterke binding met de natuur. Naast dit cerebrale gevoel hebben we echter ook te maken met de vooruitgang die een vestiging van Google in de Eemshaven mogelijk heeft gemaakt. Deze spagaat komen we ook in de tentoonstelling tegen.”

Robert Zandvliet schildert niet naar de waarneming. Het beeld vormt zich in zijn hoofd. De energie in een landschap is het belangrijkst. Met hem kijken we opnieuw naar het landschap dat we dachten te kennen. Christiaan Kuitwaard ontleedt het landschap haast op wetenschappelijke manier. Hij bestudeert zijn eigen kijken. Kuitwaard is op zoek naar dezelfde essentie.
Naast de schilderijen is ook de film Albatross van Chris Jordan te zien. Een liefdesfilm over de natuur onder invloed van verontreiniging, van‘plastic soep’. Heather Leslie van de Vrije Universiteit in Amsterdam licht de relevantie van de film voor het waddengebied toe.

Exposanten:
Felix Droese (DE)  | Chris Jordan (USA) |  Kaneli & Smit (NL)  | Christiaan Kuitwaard (NL) | Jentsje Popma (NL) | Robert Zandvliet (NL)
Curator: Kie Ellens (NL)

Huis voor de Wadden, Ruiterskwartier 121a, Leeuwarden
Expositie geopend van donderdag 17 mei t/m zaterdag 23 juni op
woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur